Hautamuistomerkin hoito-ohjeet

Kivi on kaunis ja arvokas materiaali. Hautamuistomerkkinä siltä vaaditaan tietynlaista edustavuutta. Säännöllinen kiven hoito on hyvä ottaa tavaksi. Kivi olisi hyvä puhdistaa ainakin pari kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.

Yleisin lika hautamuistomerkeissä on hiekka-, nurmi- ja multaroiskeet. Roiskeet ovat puhdistettavissa harjalla ja vedellä. Puhdistukseen voi käyttää myös mietoa pesuaineliuosta (esim. mäntysuopa). Harjaaminen soveltuu myös siitepölyn poistamiseksi kivestä. Siitepölyn puhdistaminen kannatta tehdä säännöllisesti pinttymien estämiseksi.

Kullatut tekstit on puhdistettava varoen. Tekstit voidaan puhdistaa vedellä ja pehmeällä liinalla tai kädellä pyyhkien, ei hangaten.

Lyhtykivissä saa polttaa ainoastaan öljykynttilöitä, vääränlaisten kynttilöiden polttaminen voi aiheuttaa lyhdyn nokeentumisen sekä steariiniroiskeita. Kynttilää ei saa laittaa palamaan kiven päälle eikä mielellään liian lähelle kiveä.

Kukkapenkin kaivaminen liian lähelle muistomerkkiä voi myös edesauttaa kiven kallistumista eteenpäin. Tämä sen takia, että pohjakivi pääsee liikkumaan, koska tiivistetty maa pohjakiven alla vaihtuu mullaksi. Kukkapenkin etäisyys pohjakivestä olisi hyvä olla 5-10 cm.